Site icon Multiverzum

Batman: Three Jokers – Kriminálnik, komediant a sociopat

Joker, ktorý sa ocitne na slobode, znamená obrovský problém. Čo sa ale stane, ak sa táto hrozba strojnásobí? Ako môže byť Joker na troch miestach súčasne? Ktorý Joker je ten pravý? Akú hru to s ochrancami Gothamu tento zlosyn rozohral?

Batman, Batgirl a Red Hood sú v úvode konfrontovaní s rutinou, ktorú zažívali už nekonečnekrát. Súboj so zločinom na niekoľko spôsobov. To však nie je to, čo robí úvod komiksu taký zaujímavý. Sledujeme totiž aj jazvy, ktoré si Batman family so sebou nosí. Vidíme retrospektívu rán na tele, ale aj na duši. Vidíme momenty, ktoré definovali jednotlivé postavy a ak tieto príbehy poznáte, pocítite túto ťaživú nostalgiu ešte intenzívnejšie. Tieto tri postavy neboli určite vybrané náhodne. Každá z nich nesie nejakú tú jazvu najmä od Jokera a tri verzie zlosyna, ktoré sledujeme, sú priamo prepojené s dôležitými udalosťami Batmana a jeho najbližších.

 

 

Joker, ktorý je zlodej a vrah, sa naviac ponáša na klasickú verziu tejto postavy. Joker ako klaun a komediant sa zase odkazuje na zlosyna zo Silver Age. Moderný sociopat inšpirovaný príbehom Killing Joke dopĺňa túto hrôzostrašnú trojicu. Každý z nich vyčíňa svojim originálnym spôsobom. Žiadny nevyčnieva a nevyzerá to tak, že by bol v čele. Každý môže byť ten pravý. Ale ako je to možné? Otázky sa množia, mŕtvol pribúda a v Gothame cítiť strach.

Páčilo sa mi, že komiks sa od začiatku nesie v mysterióznom a detektívnom duchu. Neriešia sa tu žiadne nadpozemské a interdimenzionálne veci, ale všetko dianie sa odohráva doslova na ulici. A to aj napriek tomu, že koncept troch Jokerov má svoje korene v roku 2015 v rámci crossoveru Darkseid War, čo teda určite nebol obyčajný pouličný konflikt.

Ak máte Batmana načítaného a patríte medzi jeho skalných fanúšikov, budete Three Jokers milovať. Toľko odkazov a taký bohatý fanservise som už dlho nevidel. A nehovorím len o priamych narážkach na konkrétne udalosti. Odkazom je často aj forma a štýl rozprávania. Otázkou teda ostáva, či si tento komiks užijú aj menej sčítaní čitatelia. So základnými znalosťami určite. Bez nich to môže byť trochu náročné, ale nie nemožné. Platí ale to klasické, že čím viac ste v obraze, tým viac si užijete všetko, čo si pre vás Geoff Johns a Jay Fabok pripravili.

Prvý zošit minisérie Three Jokers funguje ako hodinky. Je to nostalgické, silne atmosférické, dusné a ponuré dielo. Funguje tu akcia, ale aj psychologický tlak, ktorý je vyvíjaný na hlavných hrdinov. A záverečný cliffhanger vám vyrazí dych a zaručene budete chcieť viac. Krásne sa na to pozerá, čítanie je zážitok, skrátka dlho som od DC nečítal nič lepšie. Všetko pustite z rúk a bežte si to tiež prečítať.

Druhého zošitu minisérie Batman: Three Jokers sa dočkáme 29.09.