Rick a Morty v bublinkách

Rick a Morty je animovaný seriál od Dana Harmona a Justina Roilanda, ktorý rozhodne nie je pre deti. Robí si dosť nekorektnú srandu zo sci-fi, morálky a spoločnosti vôbec. K tomu si prirátajte parodovanie známych titulov, búranie štvrtej steny a čierny humor. Dobrá kombinácia prvkov, len fandom seriálu stojí za prd a vie byť otravný.

Aktuálne na Adult Swim beží 4. séria. Niekomu to však nemusí stačiť. Tento článok však bude o prvých dvoch komiksových knihách, ktoré vyšli v češtine pod hlavičkou vydavateľstva Crew. Ide v podstate o zbierky dlhších či kratších samostatných poviedok zo sveta Ricka a Mortyho. Oplatí sa v takom prípade po nich siahnuť? Áno aj nie. Áno, pretože postavy sú do komiksového média premietnuté verne. Autori komiksov sa snažia zachytiť atmosféru seriálu čo najlepšie a väčšinou sa im to darí. Takže, kde je problém?

Problém je v médiu. Komiks nie je televízia. Nie je video. Je to seriál s obrázkami a sekvenciami, ale v podstate je to niečo iné. Preto v komikse dvojici niečo chýba, asi to je Roilandov dabing. Epizodické príbehy akoby nemali švih alebo naopak boli príliš krátke. Rick a Morty si vytvorili svojský štýl a preferujú isté typy zvratov, ktoré komiksy prebrali. Pôsobia preto trochu schématicky – opakovaný vtip už nie je vtipom, hoci je to populárny vtip.

Komiks je skvelé médium na to, aby sa s Rick a Morty trochu hrali. Aby menilo výtvarný štýl (čo sa hlavne v druhej knihe deje) alebo predstavilo dlhší ucelenejší príbeh. Čo sa tiež deje – obe knihy obsahujú príbehy, ktoré sú natiahnuté do zhruba štyroch kapitol. V tom momente je to veľmi fajn, ale príbehy sa skončia a zase nasleduje plejáda anekdot s Rickom a Mortym. Pritom dlhšie príbehy s Rickom a Mortym dráždia moju fantáziu – čo ak by v komikse prežili dlhšie, epickejšie dobrodružstvo, bez toho aby komiks na istej úrovni opakoval, čo som už videl v seriáli? Miesto série krátkych uzavretých príbehov by to bol seriál nadväzujúcich udalostí?

Takže oplatí sa siahnuť po komiksoch Rick a Morty? Áno, ale dostanete presne to isté, čo v seriáli, len v iných kulisách. Nie tie isté situácie, ale veľmi podobne ladené príbehy. Čo niekoho poteší. Bolo by však fajn, keby sa autori trochu odviazali a vytvorili niečo, čo nám seriál nemôže ponúknuť, ale v komikse na to priestor je. Nech to nepôsobí ako doplnkový produkt, ale rovnocenná alternatíva.

Za recenzný výtlačok ďakujeme vydavateľstvu Crew.

  • Počet strán: 128
  • Rok vydania: 2019
  • Väzba: brožovaná väzba
  • Jazyk: český
  • Vydavateľstvo: Crew
  • ISBN: 1. diel – 9788074497247, 2. diel – 9788074497452

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Solve : *
5 × 10 =