Site icon Multiverzum

Batman: Fortress #1 – Kde je Superman ?

Keď neznáma mimozemská loď vstúpi do zemskej atmosféry a naruší globálnu energetickú a komunikačnú sieť, uvrhne planétu do chaosu. Svet sa čuduje – kde je Superman? Kde je syn Kryptonu, keď ho ľudstvo najviac potrebuje? V jeho neprítomnosti je to na Batmanovi a zvyšku Justice League, aby čelili mimozemskej hrozbe. Ale najskôr je nutné potlačiť vlnu zločinu v temných uliciach Gothamu!

Mám radšej Batmana, ktorý nie je úplne existenčne odkázaný na svoje technologické hračky. Mám radšej detektívnu verziu, ktorá sa drží trochu viac pri zemi. Avšak v príbehoch, ako je tento, ma baví Batmanova metodickosť, chladnokrvnosť a schopnosť analyzovať katastrofickú situáciu. V tomto zošite sa tieto Batmanove vlohy predviedli v plnej paráde a čo je dôležitejšie, všetko to bolo uveriteľné. Nemám totiž rád Batmana, ktorý myslí 30 krokov dopredu a má odpoveď na všetky otázky skôr, ako sú položené.

Ako som naznačil v úvode, na stole máme globálnu hrozbu, avšak Batman sa najskôr stará o ulice Gothamu. To mi pripadá v rámci scenára trochu kostrbaté. Priam až filozoficky riešiť vreckárov a zlodejov a pritom najväčšie mestá sveta horia v základoch. Trochu väčší zmysel to začalo dávať, keď sa odohral takmer klasický útek z Arkhamu, keďže tamojší chovanci majú potenciál byť aj globálnou hrozbou. Dôležité bude, ako príbeh v ďalšom zošite zvládne presun z pouličných problémov na planetárne problémy. Keďže aj podľa Alfredových slov už na Batmana v centrále čaká zvyšok Justice League.

Kresba Daricka Robertsona je luxusná. Gotham je bez elektriny a temnota je priam hmotná. Atmosféra je kresbou vystihnutá úžasne. Akcia funguje, nechýbajú zaujímavé vizuálne nápady – celkovo nemám výhrady. Platí tu viac-menej to isté, čo pri príbehu. Som zvedavý, ako bude vizuálna stránka zvládať globálne problémy.

Ak máte chuť na Batmana, ktorý čistí ulice Gothamu, určite tento príbeh skúste. Čo z neho vznikne v priestore celoplanetárnej hrozby, je ale ťažko odhadovať a sám som veľmi zvedavý. Základ je vystavaný dobre, takže potenciál je obrovský. A samozrejme, máme tu stále otázku – kde v pekle je Superman?

Scenár – Gary Whitta
Kresba – Darick Robertson
Obálka – Diego Rodriguez / Darick Robertson
Koloring – Diego Rodriguez
Lettering – Simon Bowland
Vydavateľstvo – DC Comics

Ďalšie číslo bude vonku 28. 6. 2022.