Site icon Multiverzum

Marvel News #127: X-Menov treba začať čítať práve teraz!

Vo svete X-menov bolo nutné urobiť poriadok! Reštartov a nových začiatkov už Marvel pripravil pre mutantov nespočet, a tak to tentokrát chcelo niečo naozaj zásadné. A preto bol povolaný Jonathan Hickman. Fanúšikovia sa konečne po mesiacoch teasovania dočkali prvého zošitu House of X. Recenzenti sa hneď po vydaní predbiehali v superlatívoch a vyzerá to tak, že mutantom svitá na lepšie časy.

Humans of the planet Earth. While you slept, the world changed.Proffesor X

A od prvých stránok prvého zošitu vidíme typického Hickmana. Dej sa prakticky nehýbe a my sledujeme len útržky toho, aký je aktuálne vo svete stav. Mutanti majú navrch a sú si toho vedomí. Chcú, aby ich ľudstvo uznalo ako národ, aby všetci stíhaní mutanti dostali amnestiu a skrátka, aby nastal mier. Výmenou by za to ľudia dostali mocné lieky, ktoré sa získavajú z rastlín rastúcich na Krakoe – žijúci ostrov, ktorý sa stal hlavnou základňou mutantov.

Reakcie na House of X

Ďalšou novinkou, ktorej sú mutanti schopní, je cestovať systémom brán, ktoré Krakoa ovláda vďaka vysadeným rastlinám v tzv. habitatoch. Super záležitosť, vďaka ktorej vidíme rôzne časti sveta v priebehu pár stránok. Ľudia ale nenechávajú nič na náhodu a vzniká organizácia Orchids Protocol, ktorá pozbierala vedcov a agentov z rôznych organizácií od SHIELDU cez AIM až po Hydru. A vyrábajú niečo, čo by mohlo pre ľudstvo nelichotivú situáciu zvrátiť. Je to fajn spestrenie, lebo ľudstvo byť vyzeralo naozaj na kolenách.

And i wanted you..I needed you..to understand..You have new gods now.Magneto

Keďže je to Hickman, máme v závere viac otázok ako odpovedí. Je to ale zaujímavo rozložená šachovnica a dianie sa začne určite zamotávať. Recenzenti sa zhodujú, že toto je ten bod, keď treba začať X-Menov čítať, ak ste to doteraz len zvažovali. A ja s tým viac ako súhlasím. Možno veľa vecí nepochopíte, ale verte mi, že toto pri Hickmanovi zažívajú aj ostrieľaní čitatelia. Včera odštartovala aj miniséria Powers of X, tej sa budeme venovať v ďalších Marvel News.

House of X #1

Ďalšia záležitosť, ktorá minulý týždeň debutovala, je séria Valkyrie: Jane Foster. Jane Foster už dávnejšie nie je Thor a taktiež sa už vyliečila z rakoviny. Keď sa na Zemi odohrával konflikt v rámci War of the Realms, bola povolaná, aby pomohla. Jane pomohla a získala tak novú úlohu. Je z nej valkýra.

Hneď na úvod treba uviesť, že event War of the Realms načítaný mať nemusíte. Dokonca nemusíte byť expert na svet Thora. Všetko, čo potrebujete vedieť, som uviedol v predošlom odstavci a komiks sám vám to všetko podrobne vysvetlí. Je to teda skvelý štart aj pre úplných nováčikov.

Valkyrie #1

Jane rieši klasické úvodné superhrdinské problémy. Postupne zisťuje, čo to znamená byť valkýrou a aké schopnosti tým získala – schopnosť vidieť, ako blízko je človek k smrti, je neskutočne cool. Zároveň tu sledujeme štandardný problém prevádzkovať popri boji so zlosynmi aj súkromný život. Zápletka príbehu sa okrem premeny Jane Foster točí okolo zbraní a artefaktov, ktoré ostali po War of the Realms na Zemi. Sú mocné a tak by sa nemali dostať do zlých rúk. Ale práve presne to sa stane.

Aaron opäť využíva mytológiu a zároveň vytvára novú. Je evidentné, že je v tejto mytologickej sfére doma. Prvé číslo ma bavilo a vrelo vám ho odporúčam. Je to akčné, priamočiare, ale zároveň to má svoju myšlienku. Jane má ako valkýra obrovský potenciál a ja sa teším na jej ďalšie príbehy.

Thor is a God. Valkyrie…is a job.Brunnhilde

Svetoznámy hudobník David Bowie, ktorý nás v roku 2016 opustil, sa dočkal pocty v sérii Guardians of the Galaxy. V zošite číslo #7 bolo prezradené, že nová loď tejto partie ponesie meno Bowie. Autor série Donny Cates potvrdil, že ide o priamy odkaz na tohto speváka pri príležitosti 50. výročia jeho prvého hitu Space Oddity. Officiálny Twitter účet Davida Bowieho adresoval tejto pocte palec hore. 😉

Guardians of the Galaxy #7


V rámci osláv 80. výročia vydavateľstva Marvel sa októbri vráti ďalšia legendárna značka. Pôjde o antológiu Bizarre Adventures, ktorá v 80. rokoch prinášala fanúšikom množstvo rôznorodých príbehov. V avizovanom one-shote môžeme očakávať Draculu, Shang-Chiho a množstvo ďalších postáv, takže o zábavné, možno bizarné príbehy, určite nebude núdza. Medzi autorov scenára patria Jed Mackay, Chris Onstad, Becky Cloonan a Sebastian Girner. O kresbu sa postará Francesco Manna, Becky Cloonan a ďalší.

Pre fanúšikov série Champions je tu zlá správa. Scenárista Jim Zub na svojom webe oznámil, že po zošite Champions #10 sa séria končí. „Snažil som sa priniesť starý dobrý Marvel do dnešných dní s novou generáciou hrdinov. Podstúpil som riziko, ale nevyšlo to tak, ako sme dúfali, a tak sú moje dlhodobé plány ukončené už v počiatku. Žiaľ, občas to tak skrátka chodí.“ Zub tiež poďakoval všetkým fanúšikom a prisľúbil, že s teenage superhrdinami nekončí a má s nimi stále veľké plány. Zverejnená bola už aj obálka pre posledné číslo, ktorého sa dočkáme v októbri.

Champions #10

Conan sa snaží prekaziť obchodovanie s ľuďmi. Black Widow nasleduje mŕtvoly, ktoré za sebou necháva mocný zlosyn. Žena, ktorá sa stala vo svete nelegálneho obchodu tovarom, privolá modlitbou Satanovho syna Daimona Hellstroma. A základ na zaujímavú tímovku prvého annualu série Savage Avengers je na svete. A keďže sa s tým táto trojica určite nebude párať, čaká nás kopec akcie a polámaných zlosynov. Scenár napíše Gerry Duggan, kresliť bude Ron Garney. Budem citovať anotáciu, v ktorej sa píše – „Objednajte si tento komiks, alebo choďte do pekla.“ Zošit bude na pultoch v októbri.

Savage Avengers Annual #1

Najzaujímavejším titulom včerajších noviniek je určite začiatok minisérie Powers Of X, ktorá bude priamo prepojená s už spomínanou sériou House of X.

Avengers #22
Black Panther #14
Captain America #12
Conan The Barbarian #8
Death’s Head #1
Fantastic Four #12
Friendly Neighborhood Spider-Man #9
Marvel Comics Presents #7
Marvel Team-Up #4
Powers Of X #1
Runaways #23
Secret Warps – Iron Hammer Annual #1
Star Wars – Age Of Resistance Special #1
Star Wars Galaxy’s Edge #4
Thanos #4
Venom Annual #1

Powers of X – Variant

Ďalšie Marvel News sú na konci. Pokiaľ sa Multiverzum nepretransformuje na stánok so zmrzlinou, keďže podmienky sú na to skvelé, budeme tu aj o týždeň. Dovtedy sledujte ďalej Multiverzum na Facebooku a čítajte komiksy!

A nezabudnite, že Marvel News už nájdete s menším časovým odstupom aj na Youtube!