Site icon Multiverzum

Marvel News #48

Dnešné Marvel News budú trochu iné. Je to spôsobené tým, že noviniek nie je až tak veľa, a ak aj nejaké sú, točia sa okolo Secret Empire, ktorému by som sa dnes rád vyhol. Tomuto nedávno ukončenému eventu budeme venovať dostatok priestoru v ďalšom čísle Marvel News. O čom si ale budete dnes čítať? Gro dnešných Marvel News budeme venovať legende, ktorá by sa pred pár dňami dožila 100 rokov.

 

(zdroj: wiki)

 

Meno Jack Kirby je známe asi všetkým, ktorí sa o komiks zaujímajú aspoň trochu vážnejšie. Ostatní toto meno nevnímajú skoro vôbec, pritom si to bezpochyby zaslúži. Veď uznajte, že Stana Lee pozná prakticky každý a dokonca aj ten, kto o komiks ani nezakopol. Jack, ktorého dosah na komiks je minimálne rovnaký, ak nie väčší, ostal dodnes v Stanovom tieni. A dovolím si tvrdiť, že neprávom.

 

(zdroj: comicvine.org)

 

Jack Kirby sa narodil 28. augusta 1917 ako Jacob Kurtzberg v rodine židovských emigrantov z Austrálie. Jeho rodina sa presťahovala do New Yorku a rozhodla sa tam usadiť. Jackov otec pracoval v továrni a jeho matka bola ženou v domácnosti. Keďže vyrastal v dosť pofidérnej štvrti, často sa stával súčasťou pouličných bitiek a údajne preto sú bitky z Kirbyho pera tak realisticky nakreslené. Umenie však bolo to, pre čo sa Jack narodil. Keďže pochádzal z chudobných pomerov, začínal ako kreslič-samouk. Dostal síce ako 14-ročný možnosť nastúpiť na Pratt Institute v odbore kresba, ale táto epizóda trvala len týždeň, keďže tam nebol spokojný. Začal preto kresliť krátke stripy pre noviny.

 

Strip The Blue Beetle napísaný pod pseudonymom Charles Nicholas (zdroj: kirbymuseum.org)

 

V roku 1936 sa stal súčasťou Lincoln Newspaper Syndicate a pokračoval v kreslení stripov na objednávku. V roku 1939 začal robiť pre spoločnosť Fleischer Studios ako animátor, ale ani tam nebol spokojný, keďže spoločnosť Fleischer prirovnal k manufaktúre, v akej pracoval jeho otec. Po práci pre Fox Feature Syndicate sa začali diať dnes už legendárne veci. Nástup do Timely Comics (predchodca Marvel Comics) a jeho spolupráca s Joe Simonom vytvorila v roku 1940 legendárnu postavu Captaina Americu. Spolupráca Simon-Kirby znamenala nové postavy nielen pre Timely Comics, ale aj pre National Comics Publications (dnešný DC Comics).

 

 

Potom, ako sa vrátil z II. svetovej vojny, pracoval Kirby pre niekoľko vydavateľov vrátane DC alebo Harvey Comics. V 50. rokoch zakotvil v Atlas Comics, čo je len ďalšie označenie spoločnosti, z ktorej sa neskôr stane Marvel.

Veľké veci sa ale začnú diať v 60. rokoch, keď Kirby a Stan Lee svojimi nápadmi zachránia krachujúcu spoločnosť. Vytvorili charaktery ako Fantastic Four, X-Men alebo Hulk. Spolupráca to ale nebola bezproblémová a niektoré zo sporov nie sú doriešené doteraz a doriešené, logicky, už nikdy nebudú. V roku 1970 sa Jack Kirby rozhodol opustiť Marvel a prejsť ku konkurencii. V DC Comics samozrejme zanechal tiež obrovskú stopu a za všetko sa oplatí spomenúť titul New Gods.

 

 

Jack Kirby zomrel na zlyhanie srdca v roku 1994 vo veku 76 rokov. Od roku 1942 bol ženatý s Rosalind Goldstein, s ktorou mal 4 deti. Ako som už spomínal, doteraz sa vedú spory o to, kto toho vymyslel viac. Či to bol Jack alebo Stan. Nech je to akokoľvek, vplyv Jacka Kirbyho na komiksový priemysel je nepopierateľný a laickej verejnosti nie je známy asi len preto, že nebol taký showman ako Stan Lee.

 

(zdroj: wiki)

 

Ak si chcete pozrieť prehľad tvorby Jacka Kirbyho trochu podrobnejšie, odporúčam stránku CBR, kde vytvorili galériu 100 postáv, na ktorých tvorbe sa podieľal. Nájdete tam Ant-Mana, Black Panthera, Bloba, Groota, Howling Commando a veľa iného.

 

 

Asi najočakávanejšou udalosťou posledných dní bolo uzavretie eventu Secret Empire. Fanúšikov Star Wars určite potešila premiéra sólovky Mace Windu. Pokračovanie Generations už je bežnou súčasťou každého týždňa a tentokrát to bolo v hlavnej úlohe s dvojicou lukostrelcov.

 

America #6
Black Panther And The Crew #6
Black Panther #17
Deadpool #35
Doctor Strange And The Sorcerers Supreme #11
Generations Hawkeye & Hawkeye #1
Guardians Of The Galaxy Telltale Series #2
Infamous Iron Man #11
Jean Grey #6
Mighty Captain Marvel #8
Moon Girl And Devil Dinosaur #22
Secret Empire #10
Spider-Gwen #23
Star Wars Jedi Of The Republic Mace Windu #1
Star Wars #35
Thanos v2 #10
Uncanny Avengers v3 #26
X-Men Blue #10

 

 

Ďalšie, tentokrát špeciálne, Marvel News sú na konci. Pokiaľ nám nezavolá Conor McGregor, že potrebuje parťákov na to, aby zapil prehru, budeme tu aj o týždeň. Dovtedy sledujte Multiverzum na FB a čítajte komiksy!

 

Zaujal ťa tento článok? Staň sa fanúšikom našej facebookovej stránky a buď pravidelne informovaný o všetkých novinkách. A ak chceš nahliadnuť do zákulisia, sleduj nás na Instagrame.