Site icon Multiverzum

Medzitým na inom mieste a Jaromír 99

Nedávno sa konalo prvé stretnutie Komiksového klubu, a keďže sme chceli túto akciu vyplniť čo najzaujímavejším programom, navštívili sme dve výstavy, ktoré boli pred pár dňami otvorené v priestoroch Univerzitnej knižnice v Bratislave.

V priestoroch Barokového nádvoria knižnice na Ventúrskej ulici je umiestnená výstava Medzitým na inom mieste. Ide o rekapituláciu českých komiksových dejín cez historické a spoločenské súvislosti, skrátka cez to, čo sa dialo medzitým na inom mieste. Výstava je zameraná na rôzne žánre, dôležité historické momenty a udalosti a návštevník má tak šancu spoznať „prvé storočie“ moderného komiksu. Na výstave je vidieť, že český komiks toho už má za sebou dosť. Pestrosť žánrov, postupov a prístupov je tak široká, že je viac ako isté, že si tu nájde každý niečo zaujímavé. Usporiadateľmi tejto výstavy sú České centrum a Univerzitná knižnica v Bratislave.

O kúsok vedľa, vo výstavnej sále knižnice na Michalskej ulici, bola nainštalovaná výstava Jaromír 99. Celá je venovaná vydaniu grafickej novely, ktorá vznikla na základe slávneho nedokončeného románu Franza Kafku – Zámok. Kreslič a hudobník Jaromír Švejdík alias Jaromír 99 predstavil svoj špecifický štýl, ktorý sa k tomuto absurdnému, grotesknému dielu, ktoré je plné čierneho humoru, naozaj hodí. Pre fanúšikov tohto umelca ide o povinnosť. Ak jeho prácu nepoznáte, určite sa zastavte a možno vás osloví.

Obe výstavy boli súčasťou otvorenia Bratislavského knižného festivalu 2019 a potrvajú až do 14. 6. 2019. Vstup bol voľný. Viac informácií nájdete na stránke Univerzitnej knižnice.