Site icon Multiverzum

Scoob zabudol na fanúšikov

Cesty Scoobyho a Shaggyho sa preťali úplne náhodou. Zatúlaný pes a outsider, ktorý sa nevie zaradiť, si skvele sadli. Netrvalo to dlho a spolu s ďalšími deckami, menovite Velmou, Fredom a Daphne, spolu založili legendárnu skupinu vyšetrovateľov Mystery Inc. Teraz ich ale čaká nová výzva. Podarí sa im posunúť svoju detektívnu kanceláriu na novú úroveň? Ako bude Scoob a jeho partia čeliť hrozbe zo záhrobia? A aká je vlastne Scoobyho história?

Príbeh sa začína vcelku optimisticky a za zhruba 20 minút si môže fanúšik tejto zostavy všimnúť množstvo odkazov a trademarkov, ktoré boli notoricky využívané v seriáloch. Potom však nastáva problém v už spomínanej snahe povýšiť dianie na vyššiu úroveň. Pritom základná myšlienka, ktorá síce nie je najoriginálnejšia, má potenciál fungovať. Priateľstvo, ktoré je podrobené skúške v situácii, keď sa len jednému z dvojice začne dariť, je klasika, ale v dobrom spracovaní neprestane baviť. Scoob ale túto tému nespracoval najobratnejšie.

(Zdroj: Continental film)

Fanúšikom seriálovej predlohy je venovaných už spomínaných 20 minút a následne sa vyberieme do sfér, ktoré s odhaľovaním strašidiel v opustených budovách a iných strašidelných miestach nemajú absolútne nič spoločné. Tvorcovia sa asi snažili držať aktuálnych trendov, ktorými sú jednoznačne superhrdinské témy. Scoobymu a jeho partii ale toto prostredie vôbec nesedí a výsledkom sú len rozpačité scény, do ktorých by ste si mohli dosadiť kohokoľvek. Vôbec na to nepotrebujete tak silné charaktery, akými sú Scooby a spol.

(Zdroj: Continental film)

Deti si pravdepodobne prídu na svoje. Je tu dostatok jednoduchého a milého vtipu. Scooby si väčšinu času kradne pre seba, a tak je to správne. Užvatlaný pes a jeho eskapády fungujú ako komediálny element a najmladší divák dostane presne to, čo čaká. Niečo milé a vtipné, s plyšovou verziou čoho bude chcieť večer zaspávať. Starší divák sa ale bude nudiť.

(Zdroj: Continental film)

Som obrovský fanúšik predlohy. Zbožňujem strhávanie masiek a legendárne “Rozdeľme sa!”. Užil som si tak iba úvod a zopár momentov v závere. Scoob je priemerný animák, ktorý deti pobaví infantilným humorom, ale fanúšikov predlohy tragicky unudí. Je to škoda, lebo remeselne je spracovaný kvalitne a bol tu obrovský potenciál na vybudovanie série, prípadne novej inkarnácie seriálu.