Site icon Multiverzum

Slavcon a dávka histórie, fantasy a sci-fi

SlavCon je už za rohom a ak vám po článku o literárnej sekcii od Efken pribudli vrásky na čele, lebo netušíte, ako to všetko stihnúť, mám pre vás zlú správu. Ešte vám to skomplikujem. Na SlavCone sa neriešia len knihy a preto sa pozrieme, čo všetko nás tam bude tento ročník čakať v rámci histórie, fantasy a sci-fi.

Ako prvej by som sa venoval Histórii. Túto líniu odštartuje Jana „Leiloria“ Srnková s prednáškou Tvory z hviezd (16.00, Oranžová sála). Bude sa venovať mýtickým tvorom z rôznych kultúr, ktoré sú spájané s hviezdami. Následne Lucia“Tomoe-gozen“ Závodníková predstaví návštevníkom Semitské kultúry starovekého Orientu (17.00, Modrá sála). Sobota začne trochu konšpiračne prednáškou Tajné spolky a sekty v Európe (10.00, Modrá sála). O rôznych kultoch a sektách na európskej pôde nám porozpráva Peter „Zahartof“ Kolesík. O to, aby sa v tejto línii neriešili iba veľmi vážne veci, sa postará prednáška Krátké dějiny tělesné vuně a zápachu (13.00, Zasadačka). Na záver dňa sa môžete vzdelať na tému Porno – história a súčastnosť (21.00, Modrá sála). V nedeľu sa môžete pozrieť na Islam, jeho svetlá a tiene (13.00, Modrá sála) prípadne na prednáške Máš MOR!? (12.00, Modrá sála) sa preberie história tejto zákernej choroby.

Ilustračná foto (zdroj: Slavcon.sk)

Na opačnom póle ako história bude sekcia Science-fiction. Už v piatok sa pozrieme na Katastrofálnu fyziku katastrofických filmov (17.00, Oranžová sála). Sobota sa odštartuje Terminátormi (10.00, Oranžová sála) a zmenami v časových líniách. Následne sa na Československú UI vo filmovej a knižnej tvorbe (11.30, Oranžová sála) pozrie Roman „Doktor“ Hruška a večer sa bude cestovať časom v prednáške Cestovatelé časem (19.00, Modrá sála) od Šárky „Šari“ Dudovej. Na nedeľu si scifisti odložili napríklad Československý Socialistický Sci-fi film (14.00, Zasadačka) alebo prednášku o Umelej inteligencii 101 (15.00, Zasadačka).

Fantasy línia je ako inak veľmi bohatá. Veď už v piatok sa môžete vybrať spoznávať Malé veľké národy Zemeplochy (19.00, Oranžová sála) alebo zisťovať, Čo je čo u Tolkiena – artefakty (17.00, Zasadačka). Františka „dis“ Vrbenská vám porozpráva čo-to O šamankách, vílach a strigách (17.00, Červená sála). K Tolkienovi sa môžete vrátiť v sobotu na Tolkien kvíze (12.00, Zasadačka), prípadne si môžete odpovedať na otázku, či Je potrěba víc holek s meči? (17.00, Červená sála). Zábava bude určite v telocvični, kde sa budú hrať Fantasy (a scif-fi) šarády (16.00, Telocvičňa). V nedeľu sa opäť môžete vrátiť do Stredozeme vďaka živej diskusii (10.00, Zasadačka).

Františka Vrbenská (zdroj: fanzine.topzine.cz)

Samozrejme toto je len časť z toho, čo všetko si pre vás organizátori festivalu SlavCon pripravili. Čas a miesto konania prednášok sa môžu na poslednú chvíľu zmeniť, preto sledujte oficiálny program. Kompletný program nájdete tu.

Zaujal ťa tento článok? Staň sa fanúšikom našej facebookovej stránky a buď pravidelne informovaný o všetkých novinkách. A ak chceš nahliadnuť do zákulisia, sleduj nás na Instagrame.