Site icon Multiverzum

Mahmud Asrar: Jean Grey je dušou X-Menov

Séria X-Men: Red je už v plnom prúde. Minulý týždeň vyšlo jej štvrté číslo a je skvelé, že táto mutantská tímovka zatiaľ zbiera zväčša pozitívne reakcie. Svoju zásluhu na tom má scenárista Tom Taylor, ktorý nedávno ukončil svoju púť so sériou All-New Wolverine. A keďže scenár by bez kresby nemohol existovať, rovnaký diel úspechu tejto série nesie aj jej kreslič Mahmud Asrar. Tohto rodáka z Turecka, aktuálne žijúceho vo Viedni, sme mali možnosť niekoľkokrát stretnúť na lokálnych akciách ako napríklad VIECC 2017, kde sme zistili, že je to naozaj príjemný chlapík, ktorý rád rozpráva o svojej práci. Oslovili sme ho teda a sme radi, že si vo svojom nabitom programe našiel čas na niekoľko našich otázok.

Multiverzum: Čo pre teba znamená práca na sérii X-Men Red? Môžeš ju porovnať s prácou na iných X-Men tituloch v minulosti?

Mahmud Asrar: Napriek tomu, že som v minulosti pracoval na niekoľkých X-tituloch, sériu X-Men Red vnímam ako niečo, vďaka čomu nechávam svoju stopu na mutantoch v rámci Marvelu. Nielen preto, že sme túto sériu rozbehli spolu s Tomom Taylorom, ale tiež preto, že rozpráva príbeh Jean Grey ako nositeľky myšlienky X-Menov. Je potešením robiť sériu, ktorá nám opäť pripomína, kto sú vlastne X-Meni.

Ktorý charakter z komiksu X-Men Red je tvoj obľúbený a prečo?

Jean Grey. Pretože má naozaj bohatú históriu. Pretože ona je jedna z pôvodných mutantov. A najmä preto, lebo pravdepodobne naozaj definuje dušu X-Menov.

Ako by si popísal svoju spoluprácu s Tomom Taylorom?

Tom je veľmi dobrý chlap. Ľudia to isté tvrdia aj o mne. Takže sme si naozaj sadli. Veľmi oceňujem Tomov pohľad na svet, ktorý má podľa mňa dôležitú úlohu v príbehoch, ktoré chceme rozpovedať v rámci tejto série. V tomto ohľade je medzi nami dobrá chémia. Jediný problém, ktorý som s ním mal, bol ten, že som musel v prvom čísle kresliť veľa áut.

Čo aktuálne čítaš? Mohol by si niečo odporučiť našim čitateľom?

V poslednej dobe nemám veľa času na čítanie. Znovu som si ale prečítal Hellboya. Veľmi sa mi páčili Moonshine a Paper Girls. Sledujem ale veľa komiksov. Napríklad všetko s ľuďmi ako Immonen, Coipel, Albuquerque, Hughes a mnohí iní.

Aké sú tvoje plány do budúcna?

Plánujem ostať pri sérii X-Men Red.

Mahmud Anjum Asrar (narodený 20. novembra 1976 v Ankare) je pôvodom turecký komiksový umelec s pakistanskými koreňmi z otcovej a s rakúskymi z matkinej strany. O komiksy sa začal zaujímať už v mladom veku. Študoval na Hacettepskej univerzite a na Anatolskej univerzite v Turecku, kde sa venoval umeniu a grafike.

Do povedomia sa dostal najmä vďaka práci na nezávislej antológii s názvom Digital Webbing Presents a po odporúčaní scenáristu Jaya Faerbera a umelca Ryana Ottleyho, ktorý pracoval na komikse Invincible, začal Asrar pracovať pre Image Comics na sérii Dynamo 5 (2007). Okrem toho má pod značkou Imageu na svedomí aj komiks Small Gods.

Okrem toho kreslil Asrar komiks She-Hulk: Cosmic Collision, oneshot Marvelu písaný Peterom Davidom (2008). S Jeffom Lemirom spolupracoval na komikse Brightest Day: Atom a jeho ďalším veľkým projektom bola Supergirl pre DC Comics. Od roku 2013 pracoval Asrar na komikse Ultimate Comics: X-Men a momentálne je naplno zamestnaný Marvelom a projektom X-Men Red.

Mahmudovu tvorbu môžete sledovať na jeho Twitteri, InstagrameFacebooku alebo na oficiálnej stránke Marvelu.

Zaujal ťa tento článok? Staň sa fanúšikom našej facebookovej stránky a buď pravidelne informovaný o všetkých novinkách. A ak chceš nahliadnuť do zákulisia, sleduj nás na Instagrame.