Site icon Multiverzum

X-Men #1 – Začína sa nová éra

Na New York City zautočí neznáme mimozemské stvorenie. Ochránia obyvateľov mesta Avengers alebo Fantastic Four? Oba tímy si v tomto prípade môžu zobrať voľno, lebo na scéne sú X-Meni. Sú v najlepšej forme a na domácej pôde, kde sa to všetko kedysi začalo.

Ak vám pohľad na nadpis a na číslo #1 spôsobil zmiešané pocity, lebo sa bojíte ďalšieho rebootu/reštartu/prečíslovania, tak mám pre vás dobrú správu. Táto nová éra má dobré základy a je logickým vyústením toho, čo sa s X-Menmi v poslednom čase dialo.

X-Men #1 (2021) – „Dom na strome“

Keď sa v roku 2019 Jonathan Hickam chopil X-Menov a začal s nimi veľké upratovanie, bol to revolučný moment. Nie náhodou sa táto séria stala na Multiverze top Marvel komiksom roku 2019. Následne sa rozbehlo množstvo sérií, z ktorých niektoré žnú úspechy dodnes a niektoré sa už skončili. S mutantmi sme tiež absolvovali event X of Swords a kondícia tohto aspektu Marvel univerza nikdy nebola lepšia.

 

“We will save those who need saving. Whatever the cost.” Cyclops - X-Men #15

 

Všetko pomaly a isto smerovalo do bodu, keď bol vznik X-Menov ako tímu neodvratný. Znie to naozaj zaujímavo, ale po reštarte Jonathana Hickmena vyšlo X-Menom viac ako 100 zošitov, ale klasický tím X-Menov absentoval. Nasledoval teda vznik tímu, ktorého súčasťou sú Cyclops, Marvel Girl, Sunfire, Rogue, Wolverine, Synch a Polaris. Zaujímavosťou je fakt, že účasť Polaris bola výsledkom hlasovania fanúšikov a Magnetova dcéra musela poraziť postavy ako Strong Guy, Forge, Tempo, Boom-Boom, Marrow, Armor, Cannonball, Sunspot a Banshee.

Aj napriek tomu, že k sformovaniu tímu viedla relatívne dlhá cesta, je tento zošit ako stvorený pre nového čitateľa. Mutanti si v New Yorku urobia základňu a začnú novú éru, ktorá krásne odkazuje na ich začiatky. Do doby, keď to bola len tímovka chrániaca New York. Občasné odkazy na minulé udalosti tu síce sú, ale nejde o nič zásadné a skôr to vo vás prebudí zvedavosť a chuť prečítať si aj predošlé X-Men príbehy. Jednotlivé postavy síce dostali trochu menej priestoru, ale dôraz je kladený predovšetkým na tím. Isté náznaky toho, aké sú úlohy jednotlivých členov, sme mohli sledovať pri konfrontácii s mimozemskou hrozbou a verím, že časom bude profilácii aj pre nového čitateľa daný dostatočný priestor.

Nespomenúť kresbu tohto komiksu by bol obrovský hriech. Kreslič Pepe Larraz a kolorista Marte Gracia odviedli kus skvelej roboty. Larraz si určite prišiel na svoje pri kresbe mimozemšťana a „domu na strome“ a Gracia tomu dáva farebnosť, ktorú si jednoducho musíte zamilovať. Gerry Duggan spracoval skvelý scenár, ktorý odsýpa a baví vás, ale vizuálne kúzlo dua Larraz a Gracia posúva tento komiks o level vyššie. Duggam mal túto dvojicu ako skvelú poistku, keďže pri takomto vizuále si mohli mutanti pokojne meniť recepty a mňa by to stále bavilo.

X-Men #1 (2021)

Okrem úvodného predstavenia a bitky s mimozemským organizmom ponúka prvý zošit aj náznaky budúcich hrozieb či už na domácej pôde alebo tých, ktoré pochádzajú z vesmíru. Obsahovo a aj vizuálne ide teda o naozaj plnohodnotný štart novej éry, ktorý by vám nemal ujsť.