Site icon Multiverzum

The Shape of Water ovládol oscarové nominácie

Včera boli ohlásené oscarové nominácie za rok 2017 a sme radi, že ani žánrové filmy sa v tvrdej konkurencii nestratili. Ba čo viac, The Shape of Water dominoval nomináciám aj pri tomto ocenení. Poďme ale pekne poporiadku.

(zdroj: Fox)

Po dvoch Zlatých Glóbusoch a 12 nomináciách na ocenenie BAFTA si najnovší počin Guillerma Del Tora odniesol celkovo 13 nominácií na zlatú sošku. Okrem hlavných kategórií za réžiu a najlepší film sa The Shape of Water nestratil ani v hereckých kategóriách. Sally Hawkings dostala nomináciu za najlepšiu herečku v hlavnej úlohe. Richard Jenkins bol nominovaný za mužský a Octavia Spencer za ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe. Del Tora a Vanessu Taylor určite potešila nominácia za najlepší originálny scenár. Ostatné kategórie sú už čisto technického rázu, ako napríklad kamera, kostýmy, dve zvukové kategórie, strih a výprava. Naprázdno nevyšiel ani Alexandre Desplat, ktorý do tohto filmu prispel hudbou a tiež si vyslúžil nomináciu. Bola to skrátka nominačná žatva, ktorá sa ale vzhľadom na množstvá nominácií, ktoré tento film zbiera, dala čakať.

(zdroj: Blumhouse)

Prekvapením bol určite počet nominácií hororového hitu Get Out (Uteč). Na Glóbusoch mal dve, z ktorých nepremenil ani jednu, a uvidíme ako sa mu bude dariť s BAFTA. Oscarov ale môže získať štyroch. Je síce málo pravdepodobné, že by ovládol hlavnú kategóriu za najlepší film, ale v ostatných kategóriách by mohol prekvapiť. Daniel Kaluuya získal nomináciu za najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe a Jordan Peele za réžiu a scenár. Bude z Get Out čierny kôň tohtoročných Oscarov?

(zdroj: Fox)

Trochu nás mrzí, že náš obľúbenec Logan získal len jednu nomináciu. Scott Frank, James Mangold a Michael Green sa pokúsia v ťažkej konkurencii získať sošku na najlepší adaptovaný scenár. Na Hugha Jackmana, prípadne na iné aspekty tohto filmu, ktoré by si nejakú nomináciu určite zaslúžili, sa tak trochu zabudlo.

(zdroj: Columbia)

Blade Runner 2049 hviezdil v technických kategóriách. Získal nomináciu za kameru, vizuálne efekty, strih a mix zvuku a najlepšiu výpravu. Päť nominácií je pre tento film určite úspech. Nomináciu za najlepšiu výpravu a najlepšie kostýmy získal megahit Kráska a zviera. Nestratili sa ani nové Star Wars. The Last Jedi (Poslední Jediovia) podľa očakávaní získal nomináciu za vizuálne efekty, ďalej obe zvukové kategórie a John Williams klasicky za najlepšiu hudbu.

(zdroj: Lucasfilm)

Okrem už spomenutého Blade Runnera 2049 a Star Wars získali v kategórii vizuálnych efektov nominácie aj Guardians of the Galaxy 2 (Strážcovia galaxie 2), Kong: Skull Island (Ostrov lebiek) a War of the Planet of the Apes (Vojna o planétu opíc). Pre všetky tri spomenuté filmy ide o jedinú nomináciu.

V kategórii animovaný film boli nominované filmy Coco, Ferdinand, Loving Vincent (S láskou Vincent), The Boss Baby (Baby šéf) a The Breadwinner.

 

Zaujal ťa tento článok? Staň sa fanúšikom našej facebookovej stránky a buď pravidelne informovaný o všetkých novinkách. A ak chceš nahliadnuť do zákulisia, sleduj nás na Instagrame.